Stockholm, Sweden

Ett annat perspektiv: Utländska artiklar om Sveriges företagsklimat

Vi har ju våra exportvaror som IKEA, H&M, Skype, Electrolux, iZettle, Volvo, Ericsson, Klarna, Spotify, osv, men vad tror egentligen övriga världen om Sveriges företagsklimat? Vad anser de ligger bakom framgångarna vi haft på senare år? Vi har samlat ihop en rad intressanta artiklar från etablerade bloggar och tidningar som Financial Times, The Atlantic, The Economist, med flera.

Framförallt har det på senare år talats om Sveriges fantastiska framgångar som en hubb för tech startups, så det är till stor del detta som artiklarna här nedanför handlar om.

Först några siffror

Vi älskar statistik, så vi kunde inte låta bli att ta med några av de intressantare siffrorna som dök upp.

 • Stockholm har världens näst högsta antal teknikföretag värda en miljard dollar eller mer. Bara Silicon Valley har fler.
 • Sverige har 20 startups per 1000 invånare. Samma siffra i USA är fem enligt OECD. (En startup är i det här fallet definierat som ett högst tre år gammalt företag.)
 • En till siffra från OECD: 74% av svenska företag finns kvar tre år efter uppstart, en av världens bästa överlevnadsratios för startups.
 • Om man kollar på “exits” så ligger Sverige långt framför våra nordiska grannar. Mellan 2010 och 2014 såldes det i Sverige 263 företag för totalt 23,7 miljarder dollar. Under samma period såldes 75 företag i Norge för totalt 10,5 miljarder USD, 58 i Danmark för totalt 7,5 miljarder USD, och 91 i Finland för totalt 6,3 miljarder USD. Detta enligt siffror från TechCrunch.

I summering

Här har vi lyft fram några av de återkommande observationer som görs i artiklarna vi länkar till längre ner. Många av dessa är naturligtvis inte unika för Sverige.

 • De skattereformer för företag som gjordes i början av 90-talet var en vändpunkt och har tillsammans med andra skattelättnader för kapital under 2000-talet gjort det lättare att driva lönsamma företag, vilket har skapat en cykel där mer pengar återinvesteras både i samhället och i andra företag. (Inte illa för en reaktion på en av vår tids stora finanskriser.)
 • Avregleringen som skedde under den tiden har gjort det svårare för monopol att dominera marknaden, vilket har lämnat öppningar för nya företag.
 • På 90-talet öppnades svenska marknaden upp för konkurrens och investeringar från utlandet, vilket har dragit in mer pengar för investering och uppköp, samt att ineffektiva företag konkurrerats ut, vilket i sin tur lämnat öppningar för nya företag.
 • Sveriges tidiga investeringar i utbyggnaden av internet, samt hem-PC-reformen i slutet av 90-talet, har skapat en generation som är van att arbeta digitalt.
 • Tack vare myndigheternas långsiktiga investeringar i teknik har Sverige nu en av världens mest digitala ekonomier.
 • Att Sverige är en relativt liten marknad uppmuntrar många företagare att sikta på den internationella marknaden från dag ett.
 • Vårt välutvecklade sociala skyddsnät med sjukvård, föräldraledighet, osv, gör att fler vågar satsa.
 • Flera av artiklarna nämner lustigt nog Jantelagen som en faktor, att svenskarna på grund av denna benägenhet att inte vilja “sticka ut” skulle vara mer benägna att samarbeta och verka i grupp. Hmm.
 • Framgångar som Skype, iZettle och Spotify har gjort sitt för Sveriges rykte och har lockat fler investerare till landet. (Bravo!)
 • Ett problem som nämns på flera håll är bristen på hyresbostäder i Stockholm, och hög beskattning av aktieoptioner till anställda (ett vanligt incitament internationellt, men svårare i Sverige).

Artiklar och länkar

Notera att flera av de här artiklarna har ett par år på nacken, men de är inte mindre intressanta eller relevanta för det. Det har ju pratats internationellt om Sveriges framgångar som startup-hubb ett tag nu. Alla artiklar här nedanför bör gå att läsa gratis och samtliga är på engelska.

Har vi missat någon riktig toppenartikel om svenskt företagsklimat från de senaste åren? Messa oss gärna på Twitter eller Facebook.