hey-banksy

Vänta, ÖKAR e-postanvändandet?

“Email is dead” är något som upprepats otaliga gånger på internet. Om och om igen dödförklaras vad som är ett av internets absolut äldsta kommunikationssätt. Om och om igen visar det sig vara fel.

Trots det kunde vi ändå inte låta bli att haja till lite när vi gick igenom IIS rapport “Svenskarna och internet 2017” och såg den här grafen:

E-postanvändning över tid i Sverige

Enligt IIS undersökning minskar inte e-postanvändandet. Det ökar!

Hur förklarar vi det? Vi har ett par teorier.

  • Internetanvändandet generellt ökar och drar därmed upp den här siffran lite över tid.
  • Folks ökade användning av smartphones gör att de enkelt kan kolla sin mail på mobilen när som helst och var som helst. (There is no escape!)

Sen är det ju det här med att e-post är så enormt innästlat i allt som har med internet att göra och en naturlig del av de flestas yrkesliv. Rätt fantastiskt för en teknologi som hängt med sedan början av 70-talet.

Ett avslöjande tankeexperiment

Föreställ dig att du inte hade en e-postadress och se hur massivt ditt användande av internet skulle behöva förändras. Hur begränsat det skulle bli. Läskigt, eller hur?

E-post är fortfarande en grundpelare. I stort sett alla tjänster på internet faller i slutändan tillbaka på e-post som registreringskrav. Dina konton på sociala medier, webbtjänster, osv, alla använder de e-post som användaridentifikation och kommunikationsmetod.

Till och med tjänster som vill ersätta e-post, som Slack, kräver en e-postadress för registrering. Det är lite ironiskt. 🙂

Återigen kan IIS siffror ge oss en indikation om hur brett använd e-post fortfarande är jämfört med andra kommunikationskanaler. Det är den vanligaste tjänsten för kommunikation som finns på internet.

Kommunikationskanaler

Det som däremot händer är att vi får allt fler alternativ till e-post för digital kommunikation. Vårt användande av e-post kanske förändras över tid, men dess roll som en av internets grundpelare verkar vara oantastlig ett bra tag framöver.

I framtiden då?

Om något är oroande för e-postens överlevnad är det att unga använder den i mindre utsträckning, och de är ju framtiden. Men även de kan inte komma ifrån det faktum att de behöver en e-postadress för att fungera på internet. Sen kan man ju anta att behovet av e-post ökar så fort man blir lite äldre och kommer in i arbetslivet. I alla fall än så länge.

E-postanvändande per åldersgrupp

Vi kan för övrigt varmt rekommendera IIS rapport för er företagare som verkar på internet. Den är rätt massiv (134 sidor om du laddar ner den i PDF-format) men du kan bläddra runt och leta reda på det som är relevant för det område du är mest intresserad av. Det finns mycket matnyttigt att hitta, och eftersom de gör den varje år finns det massor av information om trender och förändringar. Bra jobbat, IIS! 👏👏👏

För dig som vill ha lite mer kött på benen om hur det står till med det globala e-postanvändandet kan vi rekommendera sidan Email Is Not Dead. Den är fylld till bredden med statistik och länkar för den som är nyfiken.

Fotot i toppen av Bruno Girin.