Företagsamhet

Aktiebolag tre gånger populärare bolagsform än enskild firma

Om du går tillbaka 20 år i tiden så startades det årligen mer än dubbelt så många enskilda firmor som aktiebolag i Sverige. Nu är bilden helt omvänd. Under 2016 så startades det mer än tre gånger fler aktiebolag än enskilda firmor. I år så ser skillnaden ut att bli ännu större.

När vände det? Och varför? Låt oss ta oss en lite närmare titt på hela det här fenomenet. Vi börjar med den här grafen…

Graf: Nya företag per bolagsform 1996 till 2016

De här siffrorna är hämtade direkt från Bolagsverket och visar hur många företag som startats varje år per bolagsform. Ni vet de där graferna som berättar en historia? Den här känns verkligen som en sådan.

Varför har aktiebolag kört om enskild firma?

Det är bara marginellt ökad administration att ha ett aktiebolag jämfört med enskild firma, och fördelarna är många. Dessutom så har förutsättningarna för att driva aktiebolag gradvis förbättrats, vilket säkert haft en positiv effekt.

  • Bolagsskatten har blivit lägre; 1993 sänktes den från 30 till 28%, 2009 till 26,3% och senast 2013 till 22%.
  • Minskad insats. I april 2010 så minskades insatskapitalet för aktiebolag från 100 000 till 50 000 SEK. Det var dessutom rätt mycket pengar att skramla ihop på 90-talet, speciellt om man tar med inflation i beräkningen: 100k SEK 1996 motsvarade nästan 124k SEK förra året (enligt Ekonomifaktas inflationssnurra).
  • Skattemässiga fördelar. Fler har upptäckt den skattemässiga fördelen med aktiebolag då man kan välja att inte skatta av allt på en gång.
  • Ett mer seriöst intryck. Att verka som aktiebolag kan verka mer förtroendeingivande, framförallt när man handlar med utlandet.
  • Slopat krav på revisor. November 2010 slopades krav på revisor för små aktiebolag, en besparing för många.
  • Mindre personligt ansvar. Tryggheten med att ett aktiebolag är en separat juridisk person är inte att förakta. Din privatekonomi skyddas och du blir inte personligt ansvarig.

Det är nog många som helt enkelt omvandlat sina enskilda firmor till aktiebolag över tid, men vi har inte kollat upp de siffrorna så det får räknas som spekulation.

Att döma av kurvan ovan så har även handelsbolag förlorat mark till aktiebolag, vilket känns logiskt med tanke på att den bolagsformen har ungefär samma begränsningar som enskild firma (fast för flera personer).

Landskapet ritas långsamt om

Det här skiftet till aktiebolag har långsamt ritat om fördelningen mellan olika bolagstyper. Sverige nådde en riktig milstolpe 2015 då det sedan dess funnits fler aktiebolag i Sverige än någon annan bolagsform, och 2016 så passerades ytterligare en milstolpe då aktiebolag då utgjorde fler än hälften av alla företag i Sverige, 52%.

Graf: Andel av alla företag i Sverige som är aktiebolag och enskild firma

Att döma av trenden så kommer aktiebolag att fortsätta bli en allt mer dominant bolagsform i Sverige.

Frågan “enskild firma eller aktiebolag” lär vara en rätt vanlig Google-sökning, och det finns många råd för den som har frågor. Att det sedan finns en hel del kända entreprenörer som (ofta publikt) rekommenderar aktiebolag framför enskild firma skadar ju inte heller den bolagsformens framsteg, till exempel den här posten av Isabella Löwengrip.

Förenklat företagande gör skillnad

Det blir långsamt mindre komplicerat att driva företag allt eftersom myndigheter och olika tjänster i allt högre grad omfamnar möjligheterna med modern teknik. Tänk bara vilken skillnad mobilt BankID har gjort.

Vi är också övertygade om att när digital och mer automatiserad bokföring blir vanligare så kommer det innebära ytterligare en push för nyföretagande. Om “bokföringströskeln” så gott som försvinner blir det mycket lättare att driva företag. (Det är liksom vårt mål här på Dooer.)

Det, tillsammans med förbättrade regler och förhållanden kring företagande, lär göra att fler vågar ge sig i kast med en bolagsform som traditionellt ansetts lite krångligare än enskild firma. Det är som om ett stigma långsamt suddats ut. Det är inte så stort och läskigt längre.

Det verkligt positiva: nyföretagandet växer

Om vi ignorerar det här med bolagsformer en sekund och tar ett steg tillbaka så finns det en annan långsiktig trend som är väldigt trevlig, och det är att nyföretagandet växer. Slår du ihop alla bolagsformerna så ser kurvan ut så här.

Graf: Antalet nystartade företag per år, 1996-2016

Trenden gick nedåt ett tag men sedan 2001–2003 så har antalet nystartade företag gått upp från runt 50 000 per år till runt 70 000. Det startades 71 650 företag under 2016 och det ser ut att bli en liknande siffra i år.

Som vi markerat i grafen så startades det 48% fler företag under 2016 än när botten var nådd 2003.

Bra jobbat där, Sveriges företagare!


Datakälla: Vi hämtade siffrorna från Bolagsverket och grävde sedan runt lite i dem för ytterligare analys och för att skapa graferna här i artikeln.

Högupplösta grafer: För dig som vill ha mer högupplösta versioner av graferna i den här artikeln hittar du dem här (varsågod att använda, men länka till oss är du snäll):