Dooer Goes to Hollywood

Ni vet den där känslan när man får en lite galen idé? Vi fick den för några veckor sedan när vi bestämde oss för att vi skulle till Hollywood och spela in en reklamfilm om Dooer, movie style.

Hollywood? Är ni galna?

Vi är ju ingen traditionell bokföringsbyrå, så varför spela in en vanlig, “traditionell” reklamfilm? Eftersom vi gör bokföring på ett nytt, mer ambitiöst sätt vill vi att det även reflekteras i vår kommunikation. Vi vill förändra hela vår bransch och det gör man inte utan att ifrågasätta status quo.

Många av oss här på Dooer är filmälskare, så tankarna går lätt till drömfabriken i Hollywood. Vårt koncept för den här filmen krävde dessutom en riktig filmkänsla, med amerikanska skådisar och miljöer.

Dooer plus Hollywood, kärlek!

Tillsammans med vår lokala producent i Los Angeles tog vi in offerter för filmutrustning, utlyste casting call för skådespelare, sökte filmarbetare, valde ut plats att filma, och så vidare. Det är en hel del som behöver göras innan det är dags att filma.

Tack vare att LA är smockfullt med filmarbetare och skådespelare blir det en otrolig respons när man sätter igång en sån här karusell. Du anar inte hur många det var som sökte för att vara med i den här inspelningen…

Hollywood blev faktiskt billigare än Sverige

Här kommer en detalj som inte är helt intuitiv: Genom att lägga inspelningen i Hollywood blev det faktiskt avsevärt billigare än om vi till exempel outsourcat det här till en marknadsföringsbyrå eller försökt göra motsvarande produktion i Sverige. Inte så intuitivt, som sagt, men så blev det.

Vad kostade den här inspelningen då? Notan hamnade på cirka 160 000 SEK, inklusive flyg med Norwegian till Los Angeles. Genom att vi satte oss den här ambitiösa utmaningen och jobbade smart så har vi ironiskt nog sparat en rejäl slant.

Vi skrev själva manus, regisserade och sköter postproduktion (klippning, ljud, osv). Postproduktion håller på i skrivande stund!

Så vitt vi vet har ingen svensk bokföringsbyrå någonsin spelat in en reklamfilm i Hollywood. Ja, vi är lite galna, och stolta över det! 😉

Four Aces Movie Ranch

För vår reklamfilm valde vi en inspelningsplats som ligger i öknen utanför Los Angeles som heter Four Aces Movie Ranch.

Four Aces Movie Ranch

Här har scener till massor av filmer, TV-serier och musikvideos spelats in genom åren, till exempel filmen Identity med John Cusack, avsnitt av Twin Peaks, Buffy the Vampire Slayer, Prison Break, osv. Lady Gagas musikvideo för Telephone featuring Beyoncé filmades också här.

Och nu skulle vi filma vår reklamfilm här. Vi var i gott sällskap!

Prepp och auditions

Innan vi åkte till Los Angeles hade vi som sagt satt oss ner och och skrivit manus till vad som i praktiken är en liten kortfilm. Nu låter det kanske som om vi kastade ihop ett manus på en eftermiddag. Riktigt så snabbt gick det inte! Utan ett bra manus blir det bara kaos sen, så det är viktigt.

När manuset väl var på plats så ordnade vi ett casting call i LA tillsammans med vår lokala producent för att hitta lämpliga skådespelare till rollerna. Vi kunde med skräckblandad förtjusning konstatera att responsen var näst intill överväldigande.

Nästan 2000 skådisar sökte!

Los Angeles är smockfullt med skådisar och filmfolk. Efter bara några dagar hade nästan 2000 personer anmält sig och ville vara med i vår reklamfilm, och då var ändå inspelningen dagen innan Thanksgiving. Inte illa!

casting

För övrigt kan vi konstatera att det tar ett bra tag att gå igenom 1919 ansökningar och matcha dem mot roller. 😅

Location scouting

Själva inspelningen var planerad att ta en dag (en väldigt fullsmockad dag) men innan dess var det mycket som måste göras. En viktig del var location scouting för att utforska miljön på inspelningsplatsen och hitta exakt var vi skulle spela in våra scener. Det är viktigt att inga otrevliga överraskningar dyker upp på själva inspelningsdagen, då allt måste fungera väldigt effektivt.

Four Aces Movie Ranch är som du sett en fantastisk plats ute i öknen. Det är kallt på natten och hett på dagen (på morgonen var det 6 grader, på dagen 30 grader). De har en klassisk amerikansk diner, ett motell, bensinstation, kontor, och en massa rekvisita. För att inte nämna den omgivande öknen. Komplett med skallerormar.

Tillsammans med vår filmfotograf gick vi igenom allt, kollade vinklar och planerade allt in i minsta detalj.

Manuset började bli verklighet nu. Även om vi redan innan haft tillgång till foton från platsen är det en helt annan sak att vara där själv och se allt med egna ögon. Det behövs.

Inspelningsdagen, nu händer det!

Four Aces Movie Ranch ligger cirka 1,5 timmars bilresa utanför Los Angeles så vi åkte redan klockan 04:00 på morgonen, hela gänget. Morgonstund har guld i mun! (Och grus i ögonen.)

Bring your own power

Ström och vatten får man ordna själv på den här ganska isolerade platsen, så vi hade med oss en massiv elgenerator för all utrustning.

generator

Och på grund av gällande brandsäkerhetsregler när man tar med sig en elgenerator av den här storleken så fick vi hyra in den här enorma vattentrucken. Visst är den fin?

watertruck

Man kan aldrig vara för säker!

En kamera som ger riktig filmkänsla

För att få till den där riktiga filmkänslan använde vi en Alexa-filmkamera från ARRI med anamorfiska linser.

Några filmer som spelats in med Alexa-filmkameror:

Och många fler!

Walkie-talkies

För att lätt kunna kommunicera mellan olika filmset använde vi walkie-talkies. Det är smidigt och funkar pålitligt i stort sett var som helst. Praxis på filmset, kan tilläggas.

walkie-talkies

Mat, dricka och snacks till 23 personer

Vårt filmteam bestod av totalt 23 personer, med 13 filmarbetare och 10 skådespelare. För att vara en hel dag från morgon till kväll ute på ett sådant här äventyr behövde vi en hel del provianter.

Soldriven(!) porta-potty

När det inte finns en ordentlig toalett på plats så får man ta med sig sin egen. Kul nog var den här soldriven!

Varning för skallerormar

rattlers

Vi höll ett väldigt noggrant öga på marken. 😬

Den eviga frågan: Funkar Dooer i öknen?

Mobil bokföring i öknen

Ja! 🎉 Så länge du kommer åt internet. Mobil bokföring i öknen!

Ingen filminspelning är komplett utan en rökmaskin

Vi har en viss förkärlek till rökmaskiner. De ger en fantastisk atmosfär när man filmar även om det inte syns faktisk rök i slutresultatet. Ingen Dooer reklamfilm utan rökmaskin!

För skärpa, tejpa!

Det går åt förvånansvärt mycket tejp på en filminspelning. Allt ska markeras. Var kameran ska stanna, var skådisarna ska stå, osv. Allt för ett skarpt och snyggt slutresultat.

tape

Massor av scener, massor av tagningar

Det var en väldigt intensiv dag, milt sagt. Vi hade bara en dag på oss att hinna med alla tagningar som behövdes för att vår reklamfilm ska fungera sen när vi klipper ihop den. Vi arbetade med ett väldigt kompetent filmteam av verkliga proffs som gjorde det till ett rent nöje.

Dagens sista tagning kallas “martini shot”

Vi hittar inte på, vi lovar! Det finns till och med en #martinishot hashtag (med vissa alkoholhaltiga inslag).

martinishot

It’s a wrap! Men, är det slut här?

Nej! Vi kommer fortsätta uppdatera den här bloggposten tills vi nått hela vägen till slutprodukten, en färdig reklamfilm som du kan se. Det är massor av arbete kvar. Vi ska ju klippa ihop filmen, ordna ljud, voice-overs, och mängder med andra detaljer. Det är en hel process.

👉 Du kan även följa oss på sociala medier som Instagram, Twitter och Facebook där vi då och då fyller på med glimtar från bakom kulisserna!

Så, stay tuned! Mer kommer!